Zkuste si to představit. Zavřete oči a najednou se octnete v bezstarostném prostoru lesa, kde voní smůla a jehličí, lehký vánek se prohání ve vysokých korunách stromů a pod nohama se schovává měkkoučký mech… Přesně tenhle pocit můžete sobě nebo svým drahým navodit, kdykoliv uděláte salát, pomazánku či jinou zálivku s využitím ochuceného oleje.
Když můj muž viděl, jak výhonky smrku zalévám olivovým olejem, zeptal se zděšeně, zda to není jedovaté. A po mém uklidňujícím „neboj, není, to je přece smrk„, odvětil, že je stále zneklidněn, neb slovo smrk a smrt dělí jediné písmenko… :-) Nicméně nebojte, mladé výhonky smrku (na něž je teď nejvyšší čas – ideální je sbírat je do konce května) jsou mnoha generacemi vyzkoušený lék přírodní medicíny.
Tyhle větvičky, které začínají rašit ze starých větví koncem dubna, obsahují spoustu příznivých látek, které napomáhají k rozpouštění hlenů, díky čemuž uvolňují dýchací cesty a usnadňují vykašlávání. Také zmírňují revma a tiší bolesti končetin a svalů. Můžete si z nich vyrobit léčivý sirup (recept níže), med (obdobně jako ten pampeliškový) nebo tinkturu na bolavé nohy (výhonky naložíte do alkohlu/lihu a necháte macerovat).
Já tentokrát vsadila na báječný ochucený olej – už proto, že na saláty a pečené brambory bude v létě naprosto ideální!
Na olej budete potřebovat:
- 1 hrnek raných smrkových větviček
- 2 hrnky extra virgin olivového oleje
Čisté zelené větvičky dejte na dno lahve. Olej zahřejte (pohodlné to bude i v mikrovlnce), stačí opravdu trochu. Máte-li kuchyňský teploměr, pak by měl ukazovat kolem 50°C. Zahřátý olej bude lépe vstřebávat smrkové silice.
Uzavřete, uložte do ledničky a nechte několik dní odstát. Chuť a vůně vás zaručeně dostane. Nebo ho v lahvi věnujte lidem uvězněným na léto ve městě, aspoň jim trochu navodíte kus lesa a panenské přírody ;-)
Vyrobit si můžete i léčivý smrkový sirup – jen si na něj několik týdnů počkáte. Navíc v letních měsících jeho potřeba nebude tak velká (pokud neproprší srpen, většinou nás nachlazení tolik neohrožuje) a je otázka, zda vám vydrží do podzimu. Je však dobrou prevencí na silnou imunitu a doporučuje se užívat jedna lžička po ránu.
Na sirup:
- vemte větší sklenici, napěchujte do ní vrstvu mladých zelených větviček smrku (zkušení radí sbírat ty nejmenší do 5 cm) a přiměřeně k této vrstvě přidejte krystalový cukr
- vrstvy střídejte, končit byste měli cukrem
- v průběhu ještě můžete přidat pokrájená 2 – 3 kolečka citronu, který slouží jako konzervant
- sklenici uzavřete a dejte na slunné místo (ideálně na okno) odležet 2-3 týdny
- už po pár dnech se začne tvořit hustá šťáva, v níž je cukr nositelem léčivých látek smrku
- nakonec vše sceďte a uložte do chladu
Že bych taky vyzkoušela….
Každopádně jdu přitrhat větvičky na sirup za studena, vařeny už je v lahvích a brzy ho taky rozdám.
Díky za další inspiraci Fidu :-)
To se mi líbíTo se mi líbí
Já děkuju za návštěvu Andrej, těší mě, že také můžu inspirovat ;-)
To se mi líbíTo se mi líbí