Olivový olej s vůní (a chutí) lesa

Smrkový olej

Zkuste si to představit. Zavřete oči a najednou se octnete v bezstarostném prostoru lesa, kde voní smůla a jehličí, lehký vánek se prohání ve vysokých korunách stromů a pod nohama se schovává měkkoučký mech… Přesně tenhle pocit můžete sobě nebo svým drahým navodit, kdykoliv uděláte salát, pomazánku či jinou zálivku s využitím ochuceného oleje.

Když můj muž viděl, jak výhonky smrku zalévám olivovým olejem, zeptal se zděšeně, zda to není jedovaté. A po mém uklidňujícím „neboj, není, to je přece smrk„, odvětil, že je stále zneklidněn, neb slovo smrk a smrt dělí jediné písmenko… :-) Nicméně nebojte, mladé výhonky smrku (na něž je teď nejvyšší čas – ideální je sbírat je do konce května) jsou mnoha generacemi vyzkoušený lék přírodní medicíny.

Tyhle větvičky, které začínají rašit ze starých větví koncem dubna, obsahují spoustu příznivých látek, které napomáhají k rozpouštění hlenů, díky čemuž uvolňují dýchací cesty a usnadňují vykašlávání. Také zmírňují revma a tiší bolesti končetin a svalů. Můžete si z nich vyrobit léčivý sirup (recept níže), med (obdobně jako ten pampeliškový) nebo tinkturu na bolavé nohy (výhonky naložíte do alkohlu/lihu a necháte macerovat).

Já tentokrát vsadila na báječný ochucený olej – už proto, že na saláty a pečené brambory bude v létě naprosto ideální!

Na olej budete potřebovat:

  • 1 hrnek raných smrkových větviček
  • 2 hrnky extra virgin olivového oleje

Čisté zelené větvičky dejte na dno lahve. Olej zahřejte (pohodlné to bude i v mikrovlnce), stačí opravdu trochu. Máte-li kuchyňský teploměr, pak by měl ukazovat kolem 50°C. Zahřátý olej bude lépe vstřebávat smrkové silice.

Uzavřete, uložte do ledničky a nechte několik dní odstát. Chuť a vůně vás zaručeně dostane. Nebo ho v lahvi věnujte lidem uvězněným na léto ve městě, aspoň jim trochu navodíte kus lesa a panenské přírody ;-)


Vyrobit si můžete i léčivý smrkový sirup – jen si na něj několik týdnů počkáte. Navíc v letních měsících jeho potřeba nebude tak velká (pokud neproprší srpen, většinou nás nachlazení tolik neohrožuje) a je otázka, zda vám vydrží do podzimu. Je však dobrou prevencí na silnou imunitu a doporučuje se užívat jedna lžička po ránu.

Na sirup:

  • vemte větší sklenici, napěchujte do ní vrstvu mladých zelených větviček smrku (zkušení radí sbírat ty nejmenší do 5 cm) a přiměřeně k této vrstvě přidejte krystalový cukr
  • vrstvy střídejte, končit byste měli cukrem
  • v průběhu ještě můžete přidat pokrájená 2 – 3 kolečka citronu, který slouží jako konzervant
  • sklenici uzavřete a dejte na slunné místo (ideálně na okno) odležet 2-3 týdny
  • už po pár dnech se začne tvořit hustá šťáva, v níž je cukr nositelem léčivých látek smrku
  • nakonec vše sceďte a uložte do chladu

Smrkový olej

Smrkový olej

2 komentáře: „Olivový olej s vůní (a chutí) lesa

  1. Že bych taky vyzkoušela….
    Každopádně jdu přitrhat větvičky na sirup za studena, vařeny už je v lahvích a brzy ho taky rozdám.
    Díky za další inspiraci Fidu :-)

    To se mi líbí

Zanechat odpověď na AnďaH Zrušit odpověď na komentář