Měkké mandlové perníčky

Perníčky jsou klasika, jejich symbolická vůně v podstatě zhmotňuje všechno to předvánoční pečení a chystání. Na druhou stranu, upéct dobrý, měkkoučký perníček, může být docela kumšt.

Protože standardně perníčky potřebují nějaký čas na rozležení a změknutí, většinou se s nimi při pečení vánočního cukroví začíná. Ne, nechci vás stresovat (já sice už mám ve spíži pět druhů cukroví a další v procesu, ale má to své důvody vztažené k datu 5. 12., vy máte ještě dost času), ač mám pocit, že v mé instagramové bublině všichni vykrajují už od půlky listopadu.

Po internetu lítá nespočet receptů na ty nejlepší perníčky, ale vybrat ten jeden správný – který bude efektivní ve své jednoduchosti, takže nebudete potřebovat dvacet různých surovin, a který zároveň bude chutnat tak nějak opravdově – nakonec může zabrat několik let zkoušení a hledání. Já ten svůj po několika více či méně vydařených pokusech našla. Dokonce je to tak vyvedený recept, že jsem se odvážila už podruhé péct dle něj perníčky jako firemní zakázku na předvánoční večírek. Loni prý mizely před očima.

Abyste rozuměli: My jsme nikdy nebyly perníková rodina (platné v obou významech, ehm :-) ). V mnoha rodinách se perníčky tradičně pečou a recept se generačně dědí. U nás se perníčkům nikdy moc nevedlo, prim hrály vanilkové rohlíčky, linecké a vosí hnízda. I proto jsem při svém zasvěcování do světa pečení perníku na začátku tápala a hledala ten správný recept. Je to tedy především tip pro ty, kteří s perníčky nemají moc zkušeností a chtěli by si s nimi začít námluvy.

Já se stále považuju za perníkového začátečníka, po vyladění těsta teď potřebuju máknout na zdobení, tam zatím moc ramena házet nemůžu. I z toho důvodu jsem letos vymyslela vychytávku, která mě od práce s polevou částečně osvobodí. A to je vykrajovaný perník (na styl lineckého). Moje děti beztak patlání s polevou neocení a hází do sebe jeden nezdobený perník za druhým, navíc takto pojaté perníčky mohou mít širší využití – třeba jako ozdoby na větvičky nebo jako jednoduchý adventní kalendář. Jako já vím, že dávat vám sem tip na zpracování adventního kalendáře k 1. prosinci je trochu pozdě, ale my jako děti jsme adventní kalendář dostávaly od Mikuláše a k této příležitosti to ještě hravě stíháte! :-)

Výhodou těchto perníčků je mimo delikátní chuti také to, že jsou krásně měkké hned po upečení a lze je konzumovat okamžitě, žádné rozležení netřeba. Takže rozhodnete-li se na poslední chvíli, že by si vaše Vánoce zasloužily trochu toho domácího perníku (už zas, ehm! :-D), tak zde najdete prověřený recept, jak ho upéct. Jo a abych nezapomněla, recept je od manželů, kteří píší svoje Obrázky z lásky, akorát v jejich pojetí vystačí jedna várka perníčků asi tak na jeden vagon, takže jsem vám trochu pokrátila suroviny, pro standardní domácnost si s nimi bohatě vystačíte:

Připravte si:

  • 350 g hladké mouky (nebo mouky na kynutá těsta)
  • 2 vajíčka
  • 100 g cukru
  • 3 plné lžíce medu
  • půl kostky změklého másla (125 g)
  • 1 lžičku sody
  • 2 lžíce perníkového koření (stačí koupená směs)
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 lžíce holandského kakaa (pro barvu, můžete vynechat)
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Jak na to:

Máslo vyšlehejte s cukrem a medem, následně po jednom zašlehejte vejce. V jiné misce si smíchejte mouku (skvělou variantou je ta na kynutá těsta od Babiččiny volby, perníčky mi s ní přijdou víc nadýchané), mleté mandle, sodu, kakao a perníkové koření.

Suché ingredience po částech přisypávejte k vyšlehanému máslu a propracovávejte těsto. Žádoucí stav je, aby těsto bylo pěkně pružné, nelepilo se, ale zároveň nebylo příliš hutné (moučné), protože část mouky ještě vstřebá během podsypávání při válení těsta. Takže možná nakonec nespotřebujete všechnu mouku, nebo naopak budete potřebovat trochu přisypat, mně se ale daný poměr dobře osvědčil.

Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte rozležet v lednici, ideálně přes noc. Druhý den těsto vytáhněte, připravte si pracovní plochu, váleček, vykrajovátka a mouku na podsypávání. Těsto vyválejte na asi čtvrt centimetru (2,5 mm) široký plát, vykrajované perníčky skládejte na plech a poté je strčte do trouby rozpálené na 180°C asi na 8 minut.

Ještě teplé perníčky mašlovačkou potřete rozšlehaným vejcem, budou se pak hezky lesknout.

Jinak obecná doporučení: Do perníčku patří med. Nesmí se to s ním ale přehnat, protože pak jsou tvrdé, jak kámen. Měkkost perníčků zlepšuje jedlá soda. Výslednou chuť perníku hodně ovlivňuje použité koření, někdo si doma míchá svoje směsi, mně dosud stačily ty kupované. Všichni víme, že pečení je Hera, ale…máslo je prostě máslo!

A co s hotovými perníčky? Pokud ne rovnou do bříška, tak je můžete navázat na mašli (díky vykrajovaným středům to je fakt jednoduché!) a přidávat je k dárečkům. Možná tím uděláte větší radost než větvičkou pichlavého jehličí, které teď v balení dárků frčí (a hipsterské to bude taky!). Vánocům zdar a perníkům zvláště! ;-)

Měkké vánoční perníčky

1 komentář: „Měkké mandlové perníčky

Napsat komentář