Čokoládové cupcakes s krémem a pekanovými ořechy

Babí léto nás – zdá se – opustilo, tak nezbývá než zalézt pod deku a rozmazlovat sladkostmi sebe nebo druhé. Ideálním adeptem jsou tyto cupcakes plné čokolády, ovoněné dýní a karamelizovanými ořechy.

Jako jo, trochu mi ten plán nevychází. Tenhle recept jsem vám chtěla postnout záhy poté, co jsem přišla s dýňovým máslem. Abyste ho jakože užili do krému, když už ho máte doma kotel, že ano. Bohužel, člověk míní, děti mění…a na pečení prostě v posledních dnech nebyl čas. Sbírání kaštanů, podzimních listů, dlabání dýní, do toho volby… chápete, ne? :-)

Aby vás to uklidnilo, moje dýňové máslo taky marně vzpomíná na svou zašlou slávu. Než jsem ho stihla všechno spotřebovat (nebo rozdat), poněkud mi zkyslo ve spíži :-/ Takže bacha na to, trvanlivost je skutečně omezená, raději s ním do ledničky a rychle na lívance, ať se u vás příliš neohřeje (doslova).

Nicméně k tomuhle receptu jej vlastně nepotřebujete. Záleží na vás. Já jsem s jeho pomocí vylepšila krém, ale půjde to i bez něj. Podstatné je těsto plné čokolády a pak taky pekanové oříšky.

Budete potřebovat:
(uvedené množství je na standardních 12 cupcakes, přičemž vám nepochybně zbude něco navíc, já osobně přebytky řeším silikonovými formičkani na mini bábovky, které dávám péct souběžně s formou na cupcakes)

na těsto:

  • 140 g cukru (dala jsem půl na půl třtinový a klasik krystal)
  • 2 vejce
  • 150 g másla
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 150 g polohrubé mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • tabulka (80-100 g) nalámané hořké čokolády

na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g tvarohu
  • 5 lžic dýňového másla (alternativně lžičku skořice)
  • lžíci moučkového cukru
  • hrst pekanových ořechů
  • 2 lžíce třtinového cukru

Jak na to:

Máslo nakrájejte na kousky a spolu s cukrem vyšlehejte do kompaktní pěny. Poté po jednom zašlehejte vejce, přidejte kakao a promíchejte.

Mouku prosejte s práškem do pečiva a zapracujte do kakaové hmoty. Na závěr nalámejte (nebo nakrájejte) na malé kousky čokoládu a vmíchejte do těsta.

Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si formu na cupcakes. Vyložte ji košíčky, které plňte zhruba do tří čtvrtin. Dejte péct na 15 – 20 minut.

Mezitím si našlehejte mascarpone s tvarohem a dýňovým máslem (můžete alternativně použít i trochu dýňového pyré a koření). Přidejte cukr (skořici) a dejte vychladit do ledničky.

Pekanové ořechy dejte na malou rozehřátou pánev, zasypte je cukrem. Nechte lehce zkaramelizovat. Z pánve je přesuňte třeba na kus pečicího papíru, ať se vám nepřilepí ke dnu, a rozprostřete.

Hotové cupcakes vytáhněte z trouby a nechte vychladnout (jinak by vám na nich nedržel krém a roztékal by se). Dozdobte je krémovou čepicí a karamelovými ořechy. Hurá, máte hotovo!

3 komentáře: „Čokoládové cupcakes s krémem a pekanovými ořechy

  1. Tak si tak delam se slinou u pusy testo na tyto skvele vypadajici cupcakes a najednou zjistim, ze je nejak tuhe. No nevadi, pecu prece uz dlouho, tak vim, ze mam pridat mleko. Ale jak pospicham, dam ho tam primo z lednice… katastrofa, cele se to zdrclo :D Tak ted nad parou ho zkousim ozivovat :D Patri do receptu mleko nebo ne :)? AAAA, testo ozilo, jdu pokracovat :D

    To se mi líbí

    1. Hezký den, Kláro, já mléko do těsta nedávala, pokud by bylo tužší, uvažovala bych asi směrem přidat ještě jedno vejce… Ale pokud jste oživila a dopadlo to dobře, tak bod pro vás! :-)

      To se mi líbí

Napsat komentář