Fialkový sirup

Domácí fialkový sirup

Chodila jsem kolem nich téměř denně, až mi to během jednoho sluncem prozářeného dne nedalo a pár jich oškubala. Vznikl z toho nádherný fial(k)ový sirup, který potěší nejednu milovnici květinových vůní a chutí.

Ještě, než jsem čapla ošatku, abych do ní natrhala pár fialový kvítků (dobře, no, bylo jich nakonec celkem hodně, to víte, s jídlem roste chuť), vzpomněla jsem si, že loni touhle dobou jsem četla fialkové recepty na blogu Kateřiny Winterové. Tehdy to z mé strany moc slavně nedopadlo, ale dala jsem tomu druhou šanci.

Zkusila jsem vyrobit domácí fialkový sirup a tentokrát jsem s výsledkem nadmíru spokojená. Je to nesmírně jednoduché, což ale nevylučuje, že si při procesu výroby budete připadat jak chemik v laboratoři. Schválně to zkuste, fialky totiž skvěle čarují s barvami!

Co budete pro výrobu sirupu potřebovat (na 0,6 litru):

  • tři velké hrsti fialek
  • 0,5 litrů horké převařené vody
  • pár kapek citronu
  • 300-400 g cukru (záleží na chuti, víc cukru znamená sladší a hutnější sirup, který je možné víc ředit)

A to je vše, vážně! ;-) Pochopitelně by fialky měly ideálně pocházet z čistého prostředí. Co se týče toho cukru, mám zkušenost, že na sirup je ideální poměr 10 dílů tekutiny na 8 dílů cukru, přičemž používám klasický bílý krystal, protože (narozdíl od třtinového) nemění výslednou barvu sirupu. Někomu může výsledek připadat hodně sladký – záleží, na vašich preferencích co do chuti a plánovaného zpracování sirupu.

A jak to tedy vše  zpracovat? 

Fialky zalijte horkou převařenou vodou a nechte chvilku louhovat. Pozorujte ten fascinující proces, kdy se voda začne zbarvovat do mystické modrozelené… Následně fialky sceďte.

Nyní přichází oblíbená fáze pro všechny nedoceněné chemiky :-) Vezměte citron a opatrně, opravdu po kapkách, začněte do tekutiny kapat citronovou šťávu. Stačí tři až čtyři kapky. Před očima se vám odehraje proces, kdy se přidáním citronu barva najednou změní z modrozelené na krásnou fialovou. Promíchejte a víc citronu nedávejte, voda by vám pak zrůžověla a to u fial(k)ového sirupu nechceme.

Do kastrůlku nasypte požadované množství cukru, přelijte ho fialovým louhem a mírně zahřejte, aby se cukr rozpustil. Pak už stačí jen plnit do připravených lahví, případně přidat ještě pár kapek citronové šťávy, neb barva sirupu po svaření s cukrem trochu ztmavne.

Jednoduché, fascinující a efektní, co říkáte?

Jinak na fotkách dělá sirupu garde fialkový cukr, který se brzy objeví ve vychytávkách a plánuju z něj vytvořit fialový cheesecake. Zůstávám napjatá s vámi, jak to dopadne :-)

Domácí fialkový sirup

Domácí fialkový sirup

Domácí fialkový sirup

Domácí fialkový sirup

5 komentářů: „Fialkový sirup

  1. Zdravím, chtěla bych se prosím zeptat, jak dlouho fialky ta louhujete? Našla jsem víc receptů a někde louhují 2 hodiny, někde 24 hodin. Tenhle se mi líbí, ale nejsem si jistá tím louhováním. Bojím se, aby to krátké louhování neznamenalo, že to bude chutnat jen jako voda s cukrem bez fialek. Za každou radu budu moc ráda. Děkuji.

    To se mi líbí

    1. Dobrý den, Radko, fialky louhuju poměrně krátce, třeba jen 10-15 minut, a výsledek je fialkově chuťově poměrně intenzívní ;-)

      To se mi líbí

  2. Ještě mě napadlo – v létě často dělám domácí nanuky, do kterých vždycky jako sladidlo a zároveň pojítko ovocné dřeně dávám právě domácí sirupy. Takže se těším, až to vyzkouším s tím fialkovým. Také jsem dostala nápad na panna cotu – jednoduchý smetanový dezert, kde bude místo cukru právě zase sirup. Oba recepty se pokusím výhledově zpracovat i na blog. Moc děkuji za váš zájem!

    To se mi líbí

    1. Hezký den, Iveto, zatím jsem jej jen ředila vodou (lepší je perlivá) a dělala z něj domácí limonádu. Ale mám v plánu vyzkoušet sušenky, kam bych ho přidala. Pak mě napadá využít jako ‚polevu‘ na moučníky a pudinky…

      To se mi líbí

Napsat komentář