Když už jsem najela na zelenou vlnu, budeme v ní pokračovat – kdy taky jindy, než teď, když nám oficiálně začalo jaro! Medvědí česnek donedávna znalo jen pár zasvěcenců, nyní už je z něj takový fenomén, že ho prodávají v každém druhém stánku na trhu a v restauracích z něj dělají celá menu…
Navíc je tu konečně zase nepečící recept, který lze zavřít do skleničky. Hurá, sezóna skleničkových dárků začíná! ;-)
Medvědí česnek je jedna z prvních jarních bylin, posel probouzející se přírody. Nejlepší samozřejmě je nasbírat si ho v lese – moje mamka má například svoje vytipované místo, kam na něj každoročně chodí na naší rodné hroudě (tj. na Vysočině). Já v Brně bohužel zatím svá lesní místa nemám, zato na Zelném trhu prodávají svazek medvědího česneku na každém kroku. A jeden za 15 korun, takže nekupte to, když je to tak levný (a ještě k tomu dobrý)!
Domácí pesto je jedna z těch super věcí, kterou nezkazíte nikdy nic. Nejspíš další adept do vychytávek. Kromě toho, že je z podstaty bezlepkové, můžete si ho udělat i v bezlaktózové a bezořechové variantě (mrk, mrk, Anet! ;-) ), protože tou nejpodstatnější ingrediencí jsou jen dvě věci – bylina a olivový olej (a trochu soli).
Na dvě menší skleničky pesta budete potřebovat:
- 2 svazky medvědího česneku (asi 180 g)
- lžičku soli
- 6 lžic olivového oleje
- 2 hrsti kešu oříšků (nebo jiných, případně můžete vynechat)
- hrst kvalitního sýra parmazánového typu (Gran Moravia, Gran Padano a podobně)
Postup je jednoduchý, listy natrhejte na menší kousky, přendejte do mixéru, přidejte olivový olej, sůl, ořechy a sýr a mixujte do požadované konzistence. Na začátku bude medvědího česneku hodně, takže ho klidně pomixujte na dvakrát, dle potřeby a chuti můžete přidat ještě olej či oříšky.
Se solí to nepřehánějte, vězte, že pesto bude samo o sobě dost aromatické a přemíra soli by tu jedinečnou chuť zbytečně přebila. Jinak vám garantuju, že výsledek má skutečně medvědí sílu a je to asi nejlepší způsob, jak si intenzivní chuť medvědího česneku vychutnat a uskladnit.
Pokud by vás zajímalo, odkud mám skleničky na fotce, tak je to značka Weck, kterou prodává například obchod ezavarovani.cz nebo shop kitchenette.
A jak pesto využít? Milovníkům těstovin netřeba radit – stačí přidat jednu lžíci k uvařeným těstovinám, doplnit například rajčátky a strouhaným sýrem a rychlý chutný oběd je na světě. Podobně se dá pesto využít v rizotu, dále na zdobení polévek, tvorbu bylinkových krutonu či jednohubek.
Takže přírodě zdar a té jarní zvláště! ;-)
1 komentář: „Pesto z medvědího česneku“