Je to záchrana pro všechny nestíhače snídaní, ale když tyčinky pěkně zabalíte, budou i fajn dárkem. Sestru na redukční dietě tím asi neohromíte, ale brácha sportovec by mohl mít radost. (Samozřejmě může být naopak brácha na redukční dietě a ségra sportovkyně, ať jsme genderově korektní!).
Tyčinky můžete připravit o víkendu a žít z nich celý následující týden po snídaně a svačiny. Dáte si do nich, co vám chutná a budete mít skvělý zdroj energie bez přebytečných konzervantů, který vždycky sbalíte do tašky, když bude nejhůř. ;-)
No a nebo je upečte s láskou a někomu milému věnujte.
Na asi 10 kusů tyčinek budete potřebovat:
- 1 velký hrnek ovesných vloček
- půl hrnku ořechů a semínek (já dala pistácie, mandle, slunečnicová semínka a chia semínka)
- půl hrnku sušeného ovoce (já použila brusinky a kokosové chipsy)
- 1 zralý banán
- 2 lžíce medu
- lžíce kokosového oleje (můžete použít i slunečnicový, ale kokosový je lepší jak z hlediska chuti, tak i konzistence)
- lžíci másla
- špetku soli
Co udělejte:
Předehřejte si troubu na 180°C. Nahrubo nasekané oříšky a semínka (kromě chia či lněných) jemně opražte na pánvi, budou mít výraznější chuť.
Banán rozmixujte spolu máslem, olejem, špetkou soli a medem. Menší pekáček jemně vymažte máslem a vyložte pečícím papírem (budete-li chtít použít klasický velký plech, zdvojnásobte na něj dávku).
Vločky promíchejte s ořechy, semínky, pokrájeným sušeným ovocem a banánovou pastou. Směs rozprostřete do pekáčku a opravdu dobře udusejte, aby se suroviny spojily a tyčinky po upečení držely při sobě.
Pečte asi půl hodiny do zezlátnutí. Po vychladnutí krájejte ostrým nožem na tyčinky. Zpevnit tyčinky a zabránit jejich lámání můžete tím, že je obalíte proužkem pečícího papíru (přelepit ho můžete nějakou vtipnou washi páskou). Díky tomu máte možnost na jednotlivé tyčinky udělat i popisky – ať už jméno, milostný vzkaz nebo lakonické rozdělení na dny v týdnu.
Jestliže budete darovat, nastříhejte si ještě obdélníky z celofánu, tyčinky do něj zabalte jako když skládáte papírovou obálku a převažte přírodním provázkem. Předávejte ideálně naskládané do krabičky. Pokud máte tyčinky pro vlastní konzumaci, skladujte je pro jistotu v uzavíratelné nádobě.
Jo a kdyby vám náhodou byl recept podvědomý (třeba, že vás dostihla kampaň na Facebooku), tak abyste si nemysleli, že ho kopíruju i s fotkama, připravovala jsem ho v minulosti pro jednoho klienta.
1 komentář: „Domácí müsli tyčinky“